Spanskkurs i GuatemalaDale Me Gusta Dale Me Gusta, y comparte con tus amigos , y comparte con tus amigos
Det finnes et utall spanskskoler for utlendinger i Spania og Latin-Amerika. Spesielt er spanskskolene i Guatemala populære, fordi de er svært billige og ligger midt i løypa for backpackere på vei gjennom regionen.

"I Guatemala på spanskkurs" skrev Bente K. Fremmerlid i avisa Varden i februar 2000. Fargerike mayaindianere, høye vulkaner, eldgamle pyramider, vakre innsjøer, deilige strender - og spanskundervisning. Det er denne oppskriften som gjør at stadig flere nordmenn oppdager Guatemala i Mellom-Amerika.

Volcan de Fuego
Volcan de Fuego i Antigua Guatemala

Guatemala tilbyr et mangfold av kultur- og naturopplevelser, men de fleste guatemalanere i byene snakker stort sett bare spansk. Turister som kommer dit og ikke snakker språket fra før, benytter derfor muligheten til å lære seg litt spansk, samtidig som de lærer landet bedre å kjenne.

Ingen sydenferie

Tre nordmenn valgte å legge ferien til Guatemala. Alle ønsker å oppleve noe som er nytt og annerledes.

- Vi ønsker oss noe annet enn de vanlige sydenferiene, var de enige om. Alle valgte seg byen Antigua som utgangspunkt, og de var langt fra alene.

- De fleste som besøker Guatemala, er innom byen Antigua. Her treffer vi mennesker fra hele verden. Mye av grunnen til det er at byen har rykte på seg for å ha gode språkskoler. Antigua er dessuten et trivelig sted å være, men byen kan ikke sammenlignes med resten av landet. Med alle turistene har det også dukket opp alt fra vestlige, moderne butikker til restauranter og barer, fortalte gjengen som ikke kjente hverandre før de landet på den andre sida av Atlanteren.

Reiser alene

Det er ikke noe problem å reise til Guatemala alene. Det enkleste og billigste er selv å ta kontakt med en av spanskskolene. Adresser finnes både hos den guatemalanske ambassaden i Oslo, i ulike reisehåndbøker og på internett.

Spanskskolene henter gjerne elevene på flyplassen i Guatemala By, rundt 45 minutters kjøring unna, og i Antigua blir du raskt kjent med medelever, andre turister og guatemalanere. Noen velger å lære spansk i et par tre dager. Andre lærer språket i ukes- eller månedsvis.

En av dem kunne litt spansk fra før, men ønsket å friske opp språkkunnskapene en ukes tid før ferden gikk til maya-ruinene i Tikal, spennende indianermarkeder i Chichicastenango og den berømte innsjøen Atitlan ("Lago Atitlan") med sine høye, vulkanske naboer.

En av gjengen var i landet først og fremst for å lære seg spansk, men brukte helgene til å se litt mer av landet enn Antigua. Når vi traff ham, sto han på farten til innsjøen Atitlan. En annen visste ikke helt hvor hun ville dra etter Antigua. Aller helst ønsket hun å utsette hjemreisen slik at hun fikk oppleve mest mulig.

Ved siden av Antigua, ruinene i Tikal, landsbyen Chichicastenango med de berømte torsdags- og søndagsmarkedene, landsbyene og vulkanene rundt innsjøen Atitlan, er strendene ved Monterrico og vulkanen Pacaya noen av de mest populære turistattraksjonene i Guatemala.

Nok å gjøre

Guatemala er på størrelse med en tredel av Norge, så avstandene er ikke store. I Antigua er det mange reisebyråer som tilbyr billig transport fra det ene stedet til det andre. Det er også mulig å benytte seg av de enda billigere lokale bussene, men de er ofte overfylte av både mennesker og dyr, og kalles derfor «kyllingbusser».

Det er nok å gjøre i Antigua. Etter skoletid møtes gjerne turister og lokalbefolkning i parken midt i sentrum. Det er hyggelig å tusle rundt i gatene og kikke på de vakre, gamle bygningene, stikke innom en av internettkafeene i håp om å få mail eller for å lese hjemlige aviser. Markedet er verd et besøk. En kan spise en nystekt maiskolbe fra indianerkona på hjørnet. Sette seg på en av kafeene for å prate med medelever. Kveld er salsatid.

De fleste spanskskolene underviser elevene både i "merengue" og "salsa". På Antiguas diskoteker står de lokale heltene nærmest i kø for å hjelpe turistene med vanskelige dansetrinn.

Spanskkunnskapene blir også satt på prøve, for det er veldig få i som snakker engelsk.

Guatemalanerne er vennlige og gjestfrie mennesker. Det er lett å få nye venner, men det er viktig å være klar over at Guatemala er et fattig land. Med fattigdom følger kriminalitet. Derfor er det viktig å være forsiktig.

Utvikler seg

-Til Guatemala By drar jeg ikke flere ganger. Vi ble lurt inn i et farlig område av en som tilbød seg å vise oss vei til busstasjonen. Heldigvis kom politiet. Da de oppdaget oss i det strøket, stormet de ut av politibilen med skuddklare våpen. De ransaket mannen. Deretter plasserte de oss i politibilen og kjørte dit vi skulle. Hvor farlig situasjonen egentlig var, får vi nok aldri vite, fortalte en av dem.

- Det er en utfordring å reise rundt i Guatemala, men du har utrolig mye igjen for det. Dette er en annen verden, og vi opplever en veldig distanse til livet hjemme. Jeg tror vi vokser på å feriere i land som Guatemala. Vi utvikler oss rett og slett som mennesker i tillegg til at vi opplever en utrolig levende indianerkultur, mente en annen.

-Tross alle de påståtte farene, regnes Guatemala for å være et trygt land å reise i, men våpnene er jo her fortsatt, og de forsvinner nok ikke med det første, sa den siste.

Det er mange tanker, opplevelser og inntrykk som skal fordøyes i Guatemala. Samtaleemner tar aldri slutt. Har du først vært i Guatemala en gang, drar du tilbake.

Fakta:
 • Reisemåte: Mange av de store internasjonale flyselskapene har ruter til Guatemalas hovedstad, Guatemala By. Billettene koster fra rundt 7.000 kroner, alt etter når på året du velger å reise. Det er sommermånedene som er dyrest.

 • Praktiske tips: Du trenger ikke visum for å besøke Guatemala. Når det gjelder vaksiner, bør du kontakte ditt lokale helseråd i god tid før avreise.

 • Regntida varer fra juni til september, men regnet kommer stort sett ikke før om ettermiddagen og går gjerne fort over.

 • Spanskskoler: Det finnes spanskskoler over hele Guatemala, og de tilbyr undervisning hele året. Bare i Antigua Guatemala er over 50 ulike skoler. Adresser finner du både på internett, i reisehåndbøker og hos den guatemalanske ambassaden i Oslo. Antigua ligger på 1500 meters høyde, mellom de tre majestetiske vulkanene Agua, Fuego og Acatenango, og byen er et populært utgangspunkt for rundreiser i resten av Guatemala og Mellom-Amerika. Byen ble grunnlagt allerede i 1543, og var lenge spanjolenes kolonihovedstad for de erobrede områdene i Mellom-Amerika. I dag fungerer den vakre, UNESCO-listede byen som en oase for backpackere og spanskhungrige turister. I tillegg er dette en by for alle sanser: på en slette i den grønne og frodige dalen møtes du av fargerike, lave murhus i kolonistil og brosten i gatene. Et yrende kveldsliv med restauranter, barer og salsa-buler i toppklasse, er utvilsomt også med på å gjøre Antigua til et førstevalg for mange. Andre foretrekker byen Quetzaltenango

 • Lær spansk på forhånd

 • Det er viktig å komme godt i gang. Ta noen kveldskurs, slik at du ikke starter helt på bunnen. Dermed blir utbyttet av språkkurset i Norge garantert mye bedre.
 • Når du skal velge hvilken spanskskole du vil gå på, bør du ikke bare se etter laveste pris. Kvaliteten på skolene kan variere mye! Det er ingen tvil om at undervisning som drives med privatlærer, en-til-en, er langt mer effektivt enn klasseundervisning. I klassen kan du fort bestemme deg for å ha en lat dag, og gjemme deg bort. Foran en privatlærer må du hele tida holde oppe konsentrasjonen!

 • Det er også mulig å bestille studieopphold gjennom ulike organisasjoner, men vær klar over at prisen da ofte blir det dobbelte av det du betaler om du selv tar kontakt med skolene direkte.

 • Spanskskolene opererer med priser i amerikanske dollar. For fire timer med undervisning med egen lærer, koster det rundt 125 dollar i uka. For 75 dollar bor du privat hjemme hos en familie og får servert tre måltider mat hver dag.

 • Her finner du spanskskoler både i Antigua Guatemala og Quetzaltenango.

  Ønsker du å lære spansk i Norge?


  Delta i vårt diskusjonsforum - snakk om det spanske språket!

  EsEspañol® -es genial - Org.nr: 987 029 919
  ✔ ' ' »»
  ¿Deseas dejar algun comentario sobre la Web SPANSKBLOGG?

  Skriv gjerne en kommentar !

   
  Hazte seguidor | RSS | Versión para Móvil | Información | |Mapa del Sitio | Facebook | Twitter | YouTube | Tecnologia de Blogger | Google Search
  RSS Videos de Youtube | RSS Peliculas via Youtube | Twitter / SPANSKKURS | Twitter / Spansklærer |

  Spanskkurs på Nesodden - Spanskundervisning i Oslo  Ir arriba - Up - Opp